Kdo zvítězí v mezinárodní soutěži nejlepších IT mozků: roboti, algoritmy proti kyberzločinu nebo rychlejší diagnostika nemocí?

Kdo zvítězí v mezinárodní soutěži nejlepších IT mozků: roboti, algoritmy proti kyberzločinu nebo rychlejší diagnostika nemocí?

Prestižní soutěž IT SPY již 15. rokem vyhledává nejlepší diplomové práce v oblasti informačních technologií. Letos ambasadoři soutěže přihlásili 56 nejlepších projektů z více než 1 400 diplomových prací, které byly obhájeny na 16 předních českých a slovenských univerzitách.

Letošní soutěžní práce se věnují širokému spektru témat, od algoritmů pro ovládání robotů přes systémy na odhalování škodlivého malwaru až po projekty zaměřené na rychlejší detekci závažných onemocnění nebo hodnocení sportovních výkonů. „Soutěž IT SPY nehledá specialisty na úzce vymezené oblasti, ale plnohodnotné profesionály, kteří jsou schopni zkoumat a řešit náročné problémy v IT. České a slovenské vysoké školy nabízejí velmi pestrou paletu témat a problémů, což svědčí o kvalitě vzdělání v této oblasti. Těším se na všechny nominované práce a na náročný výběr finalistů a vítězů,“ uvedl Martin Tomášek, předseda poroty IT SPY a zástupce Katedry počítačů a informatiky Fakulty elektrotechniky a informatiky Technické univerzity v Košicích.

Odborná porota nyní čeká nelehký úkol vybrat do finále ty nejlepší projekty, které vynikají nejen svou technickou náročností, ale i přínosem pro budoucí inovace v IT. Kompletní přehled všech 56 soutěžních diplomových prací v IT SPY 2024 je zveřejněn na webu soutěže: https://www.itspy.cz/rocnik/2024/

Bohumír Zoubek, člen poroty a zástupce společnosti Profinit, zdůraznil význam propojení akademické a komerční sféry: „Účast v soutěži IT SPY je pro studenty cennou zkušeností, která jim umožňuje rozvíjet jak vědecké, tak kreativní myšlení. Propojení akademické sféry s komerčními potřebami je klíčové pro jejich budoucí profesní růst.“

Klíčové termíny soutěže IT SPY 2024:

17.10.2024: Vyhlášení finalistů a zahájení online hlasování

18.11.2024: Uzavření online hlasování

20.11.2024: Finále a slavnostní vyhlášení

Soutěž se koná pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstva pro místní rozvoj ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Hospodářské komory ČR, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a KInIT.

Soutěž podporují také partneři: Raiffeisenbank, T-Mobile, Počítačová škola GOPAS, GLOBAL ASSISTANCE.